image

Ekspluatācijā nodota projekta “Viesturdārzs” 3.kārta

2023-10-30 |

Rūpniecības ielā 33, Rīgas Klusā centra sirdī, ekspluatācijā nodota nekustamo īpašumu attīstītāja “Merks mājas” godalgotā daudzdzīvokļu nama projekta “Viesturdārzs” III kārta. Jaunajā septiņu stāvu ēkā ir 90 dzīvokļi,  kuru īpašniekiem būs iespēja ērti uzsākt dzīvi jaunās mājās jau līdz šī gada beigām. 

 

““Viesturdārzs” ir mūsu godalgotākais daudzdzīvokļu namu projekts, tādēļ, izvēršot projekta nākamo kārtu, izjūtam lielu atbildību un arī izaicinājumu gan turēt uzstādīto augsto latiņu, gan arvien spēt pārsteigt dzīvokļu īpašniekus ar pārdomātiem un radošiem risinājumiem. Šo projektu viennozīmīgi raksturo modernāko tehnoloģiju un vēsturiskā šarma apvienojums. Būvniecības procesā īpaši piedomāts pie estētiskas ēkas ilgtspējas, kas jo īpaši atspoguļojas namu fasādē, taču ēku atrašanās vieta neļauj aizmirst par Klusā un vēsturiskā centra tuvumu,” stāsta Mikus Freimanis, “Merks mājas” valdes loceklis.

 

Ērtības un energoefektivitāte, kas pārsniedz gaidīto

A klases energoefektivitātes nama septiņos stāvos ir izbūvēti 90 dzīvokļi ar zemgrīdas apkuri, kas sniegs plašuma sajūtu, jo visu dzīvokļu griesti sniedzas 2,78 m augstumā. Pārdomātais plānojums piedāvā dzīvokļus no divām līdz četrām istabām, un to platība sniedzas no 44 mlīdz  pat 220 m2.  Papildu ērtībām nama iedzīvotāji varēs izmantot 1. stāvā izvietotu slēgtu telpu, kur paredzēts novietot velosipēdus vai bērnu ratiņus.

Lai pavērtu plašākas atpūtas, dabas un apkaimes baudīšanas iespējas, katram dzīvoklim atbilstoši plānojumam ir pieejama ārtelpa, kur baudīt kafijas tasi no rītiem vai patīkamo Klusā centra mieru vakaros. Kā īpašu dāvanu nama iedzīvotājiem attīstītājs ir izbūvējis plašu un mēbelētu koplietošanas jumta terasi, kura būs īpaši noderīga svinot lielākus pasākumus, rīkojot jogas nodarbības, vai vienkārši sauļojoties un lasot grāmatu. No jumta terases pavērsies iedvesmojošs skats uz pilsētu un tajā būs ierīkota virtuves un grillēšanas zona zem jumta, kā arī zaļumi un atsevišķas atpūtas vietas ar sēdvietām.

“Viesturdārza” kvartālu novērtēs arī paši mazākie nama iedzīvotāji, jo tajā ierīkots plašs bērnu rotaļu laukums dažādām vecuma grupām, kā arī atpūtas zona, kuru novērtēs ikviens nama iedzīvotājs. Arī aktīvākajiem pusaudžiem un pieaugušajiem namu pagalmā būs savs vingrošanas stūris.


Augstākās klases komforts

Lai nodrošinātu vēl lielāku komfortu, iedzīvotāji varēs iegādāties gan pazemes stāvvietu, kur būs iespēja arī uzstādīt jaudīgas elektroautomobiļa uzlādes stacijas, gan arī papildu mantu glabātuvi, kas atrodas ēkas pagrabstāvā. Uz pazemes stāvvietu un mantu glabātuvi ērti var nokļūt ar liftu, kas ievērojami atvieglos ikdienu.

Lai ikviens iedzīvotājs varētu baudīt premium sajūtu arī ārpus mājām, “Viesturdārzs” dzīvokļu īpašniekiem nodrošina “Īpašnieku kluba” priekšrocības, kas piedāvā īpašas iespējas un atlaides Klusā centra rajonā esošajos restorānos, atpūtas vietās, veikalos un ārstniecības iestādēs, dzīvošanu šeit padarot vēl ērtāku un pievilcīgāku. Kluba biedri var paļauties, ka tie turpmāk varēs baudīt arī paša attīstītāja – “Merks mājas” – īpašos piedāvājumus un privilēģijas.

 

Ar skatu tālāk par “pirmo nepieciešamību”

Nekustamo īpašumu vērtību nosaka dažādi rādītāji, tostarp īpašuma atrašanās vieta, būvniecībā izmantoto apdares materiālu kvalitāte, kā arī risinājumi, kas nodrošina ēku energoefektivitāti. Ne mazāk svarīga ir arī kopējā vide un atmosfēra jeb sajūtas, ko, atrodoties mājās un tās teritorijā, iedzīvotājiem sniedz projekts. Mazāk izsvērts, bet vienlaikus būtisks kritērijs ir arī nozares ekspertu novērtējums, ko projekts saņēmis, to skaitā dažādu apbalvojumu veidā. Klusā centra lielākais dzīvojamo namu projekts “Viesturdārzs” ir viens no godalgotākajiem daudzdzīvokļu namu projektiem ne vien Rīgā, bet arī visā Latvijā. Paredzams, ka arī III kārta turpinās pārsteigt ne vien ēkas iedzīvotājus, bet nozares ekspertus.


“Viesturdārzs” II kārta ir ieguvusi augstāko novērtējumu jeb 1. vietu konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2022” nominācijā “Dzīvojamā jaunbūve”. Tāpat arī projekts nokļuvis nozares ekspertu redzeslokā, ierindojoties TOP 3 konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2022”, nominācija “Jauna dzīvojamā ēka”. Mikus Freimanis, atzīst, ka augstie nozares novērtējumi ne vien liek lepoties ar paveikto, bet arī motivē turpināt piedāvāt cilvēkiem vairāk, nekā tikai dzīvokli, jo vide, infrastruktūra un risinājumi, ko dzīvojamo ēku projekts var piedāvāt iedzīvotājiem, sniedzas krietni tālāk par “pirmās nepieciešamības” risinājumiem.


Ēkas ilgtspējas rādītāji ērtībai un estētikai

 Projekts “Viesturdārzs” II kārta ir saņēmis arī Baltijas mēroga apbalvojumus, kur novērtēti projekta ilgtspējas risinājumi. 2. vieta konkursā “Sustainability in architecture construction design in Baltics 2023 ” jeb novērtējums par ilgtspējīgu arhitektūru un būvniecību izceļ vērienīgā projekta centienus padarīt iedzīvotāju sadzīvi tik ērtu, praktisku un pieejamu, cik vien attīstītājs to var nodrošināt. Projekta būvniecībā ir izmantoti ilgtspējīgi un inovatīvi augstākās kvalitātes materiāli, kas rūpēsies par to, lai ēka būtu estētiska daudzu desmitu gadu garumā.

Nozīmīgs ilgtspējas risinājums, ko “Merks mājas” ieviesa projektā, ir Latvijā ražotu būvmateriālu izmantošana. Tieši šī pieeja tika atzinīgi novērtēta arī konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2022”, iegūstot specnomināciju “Latvijas LIETASKOKS 2022” kā būvobjekts, kura celtniecības procesā izmantots visvairāk Latvijā ražoto būvmateriālu.

image
image
image
image