image

Mājas – būtisks pamats jauniešu dzīvē, personības attīstībā un izaugsmē

2023-12-22 |

Droša un atbalstoša vide ir svarīga ikvienam cilvēkam, un jo īpaši nozīmīgi ir būt šādā vidē laikā, kad veidojas personība – bērnu un jauniešu vecumā. Aptauja liecina, ka 70% gadījumu pusaudžu vispārējo labsajūtu ietekmē tieši uzticība ģimenē. Nekustamo īpašumu attīstītājs “Merks mājas” jau vairākus gadus vērš uzmanību uz māju un līdzcilvēku nozīmi jauniešu attīstībā, un šogad sadarbojas ar  “Dod pieci!” labdarības maratonu, kura mērķis ir vērst uzmanību uz riskam pakļauto bērnu un jauniešu ikdienas problēmām. Ikvienam ir iespēja ne vien atbalstīt šos jauniešus ziedojot, bet arī izvērtēt savas rīcības attieksmē pret līdzcilvēkiem.

 

“Līdzšinējais atbalsts un sadarbība ar “Pusaudžu resursu centru” mums ir atkārtoti pierādījis, ka vide, kurā jaunieši ikdienā uzturas, ir izšķiroši svarīga, jo tā tiešā veidā ietekmē uzskatus, pārliecības un arī jaunieša rīcības. Ir tik svarīgi, ka bērns var uzaugt drošā vidē ar tuviniekiem, kuri ir gatavi uzklausīt jebkurā dzīves situācijā, kā arī atbalstīt, kad tas ir nepieciešams. Jaunieši pusaudžu vecumā piedzīvo ļoti daudz pārmaiņas – gan fiziskas, gan emocionālas, tādēļ ir svarīgi, lai šajā brīdī blakus ir pieaugušie, vecāki, kuri var un vēlas bērnus uzklausīt un arī sadzirdēt. Tieši kvalitatīvas sarunas visbiežāk ir tas, ko jaunieši patiesi vēlas”, skaidro Andris Bišmeistars, Merko Ehitus grupas uzņēmumu Latvijā vadītājs.

 

“Merks mājas” sadarbībā ar “Pusaudžu resursu centru” 2022. gadā uzsāka kampaņu “Viss sākas no mājām” ar mērķi pievērst uzmanību faktoriem, kas ietekmē jauniešu attīstību. Veiktais pētījums apliecināja, ja 70% jauniešu ir ļoti svarīga savstarpējā uzticēšanās ģimenē, bet vēl ceturtajai daļai – svarīga ir brīvība un iespēja pabūt vienatnē. “Pusaudžu resursu centra” valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa skaidro, ka, lai arī jaunieši izrāda vēlmi “attālināties” no ģimenes, lielāku uzmanību pievēršot saskarsmei ar vienaudžiem, vecāki un mājas viņiem arvien ir ļoti svarīgas.


“Jo īpaši tad, kad bērns vai jaunietis vecāku priekšā aizcērt durvis un izrāda nepatiku, viņam visvairāk ir nepieciešams vecāku atbalsts. Mūsu pieredze darbā ar jauniešiem uzskatāmi pierāda, ka tie jaunieši, kuru vecāki aktīvi iesaistās attiecību veidošanā un uzturēšanā, sasniedz labākus rezultātus, piemēram, mācībās, kā arī ir vispārēji motivētāki attīstīties un augt.  Mēs patiesi novērtējam “Merks mājas” atbalstu jauniešiem un viņu vecākiem, jo viss patiesi sākas no mājām. Mājās bērns sāk mācīties attiecību modeļus, saskarsmi, kā arī savstarpējo uzticību, tādēļ ikvienam vecākam būtu jāveicina vide, kurā līdzcilvēki, tostarp bērni, jūtas droši un sadzirdēti,” skaidro Liene Dambiņa.


Ikviens bērns un pusaudzis ir pelnījis mājas, kurās būtu gaidīts. Lai atbalstu un rūpes saņemtu arī tie, kurus nereti sabiedrība izvēlas neredzēt, labdarības akcija “Dod pieci!” šobrīd vērš uzmanību tieši uz riska grupas pusaudžiem. “Merks mājas” ir veicis ziedojumu 10 000 eiro apmērā, lai palīdzētu jauniešiem ar uzvedības problēmām saņemt nepieciešamo praktisko un emocionālo atbalstu.