image

Ko izvēlas rīdzinieki: dzīves ritma un darba lokācijas ietekme uz dzīvesvietas izvēli

2024-01-31 |

Iegādājoties īpašumu, cilvēki pērk ne vien konkrēto māju vai dzīvokli, bet arī tā apkārtni un atrašanās vietu. Šī iemesla dēļ jau gadiem tieši īpašuma atrašanās vieta ir būtisks faktors, izvēloties ilgtermiņa dzīvesvietu. Nekustamo īpašumu attīstītāja “Merks mājas” pētījums liecina, ka 89% rīdzinieku vēlas dzīvot 15 līdz 30 minūšu attālumā no darbavietas, apliecinot – ērtības, ko sniedz dzīves un darba vietas tuvums, Rīgas iedzīvotājiem ir pat ļoti svarīgas.

 

“Iedzīvotāju prasības pret dzīves kvalitāti, kas saistāma ar dzīvojamo vidi, viennozīmīgi aug. Lai jaunos dzīvokļu īpašniekus pārsteigtu, nepietiek vien ar labu dzīvokļa plānojumu un ērtu dzīves telpu. Pētījumā uzskatāmi redzams, ka cilvēki rūpīgi izvērtē arī dzīvesvietas atrašanās vietu. Cilvēkiem ir svarīgi, lai ērta un ātra piekļuve būtu ne vien līdz tuvākajam pārtikas veikalam, bet arī darba vietai, jo ceļš uz darbu un mājām ikdienā ir viens no lielākajiem laika kavēkļiem. Jo īpaši pilsētā, kur satiksme ir krietni intensīvāka, ikkatra ietaupītā minūte, kas tiek pavadīta ceļā, ir vērtība. Dinamiskais dzīves ritms galvaspilsētā teju pieprasa, lai viss ikdienai nepieciešamais ir gājiena vai īsa brauciena attālumā, tādēļ paredzams, ka tendence, kad dzīvesvietas lokācija tiek izvēlēta atkarībā no darba vietas, tuvākajā laikā nemainīsies un, iespējams, kļūs vēl izteiktāka,” stāsta Mikus Freimanis, “Merks mājas” valdes loceklis.

 

Ģimenes ar bērniem izvēlas “zaļu” apkārtni

Iedzīvotāju vēlmes un gaidas par dzīvesvietu ir lielā mērā atkarīgas no dzīves ritma. 50% pētījuma dalībnieku, kuriem ģimenē aug viens vai vairāk bērni līdz 18 gadu vecumam, norādījuši, ka viņiem dzīvesvietas tuvumā īpaši būtiska ir ērtas infrastruktūras pieejamība, kas skaidrojams ar nepieciešamību atvases izvadāt uz mācību iestādēm un ārpusskolas interešu pulciņiem. Tāpat arī jo īpaši bērnu vecāki novērtē, ja gājiena attālumā no mājokļa ir bērnu rotaļu laukums, parks vai kāda zaļā zona ar piknika vietu, kur pavadīt nesteidzīgu laiku svaigā gaisā ģimenes lokā. “Merks mājas” dati liecina, ka ģimenes ar bērniem dabas un atpūtas vietu pieejamības dēļ visbiežāk izvēlas pirkt īpašumu kādā no Rīgas zaļajām un klusajām apkaimēm, piemēram, Mežciemā, Teikā, bet otrpus Daugavai – Šampēterī, Āgenskalnā un citās apkaimēs, kas īpaši izceļas ar savu zaļo infrastruktūru.


Jaunajiem profesionāļiem svarīga ir gan infrastruktūras, gan izklaides pieejamība

Arī lielākā daļa nozares profesionāļu, tostarp kvalificēti speciālisti (54%) un vidējā līmeņa vadītāji (53%) norādījuši, ka dzīvesvietas izvēlē novērtē ērtu infrastruktūru – sabiedriskā transporta pieejamību, veloceliņu un arī elektroauto uzlādes iespējas. M. Freimanis skaidro, ka, jo īpaši šobrīd, kad daudzas darba vietas nodrošina iespēju daļēji strādāt arī attālināti, kas lielākoties nozīmē no mājām, cilvēki ļoti izvērtē, kādā vidē vēlas ikdienā uzturēties – vai tuvumā ir kafejnīcas, atpūtas vietas, kā arī parki, kur atgūt enerģiju pēc intensīvas darba dienas. Šie cilvēki labprāt par dzīvesvietu izvēlas vidi, kas spēj piedāvāt visu – gan atpūtas vietas draugu kompānijā, tostarp restorānus un šarmantas kafijas vietas nesteidzīgām brokastīm ārpus mājas, gan arī zaļo zonu, kur iziet pastaigā. Šāda profila cilvēkiem īpaši piemērota ir Klusā centra, centra un Grīziņkalna apkaime.