image

81% galvaspilsētas iedzīvotāju dzīvesvietas izvēlē svarīga ir “zaļās” transporta infrastruktūras pieejamība

2023-12-11 |

Dzīvesvietas maiņa un jauna dzīvokļa iegāde ir atbildīgs solis, tādēļ būtiski ir izvērtēt ne vien dzīvokļa atbilstību izvirzītajām prasībām, bet arī vidi, kurā tas atrodas. Nekustamo īpašumu attīstītāja “Merks mājas” veiktais pētījums liecina, ka, izvēloties ilgtermiņa dzīvesvietu, 81% Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju ir svarīga tieši “zaļā” transporta infrastruktūra jeb sabiedriskā transporta, veloceliņu un elektroauto uzlādes pieejamība. Pētījumā arī atklāts, ka vēlamais laiks, ko iedzīvotāji ir ar mieru atvēlēt, lai no dzīvesvietas dotos uz darbu, ir 15 līdz 30 minūtes.

Aug vajadzība pēc pieejamas “zaļās” transporta infrastruktūras 

Kā nozīmīgu faktoru, domājot par jaunas dzīvesvietas izvēli, 81% aptaujas dalībnieku novērtēja pieejamu jeb “zaļu” transporta infrastruktūru un “zaļās” mobilitātes iespējas, kas iekļauj ērtu piekļuvi sabiedriskajam transportam, elektroautomobiļu uzlādes iespējas, kā arī veloceliņu pieejamību.

Izteikto vēlmi dzīvot vidē, kas nodrošina ērtas pārvietošanās iespējas, apliecināja arī aptaujas dalībnieku atbildes uz jautājumu par laiku, ko vēlētos pavadīt ceļā no mājām līdz darbavietai. Lielākā daļa jeb 56% norādīja, ka šim mērķim ikdienā gribētu atvēlēt no 16 līdz 30 minūtēm, bet vairāk nekā ceturtā daļa – 33% – norādīja, ka vēlamais ceļā pavadītais laiks uz darba vietu, dzīvojot Rīgā, būtu līdz 15 minūtēm. Ņemot vērā galvaspilsētas intensīvo satiksmi un sastrēgumus, kas lielākoties autobraucējus sagaida no rītiem, tieši sabiedriskā transporta un veloceliņu ērta pieejamība var tuvināt cilvēkus vēlamajam mērķim – ceļā pavadīt pēc iespējas īsāku laiku.

“Nav noslēpums, ka jaunu daudzdzīvokļu māju plānošanas procesā kā viens no svarīgākajiem kritērijiem tiek izvirzīts atrašanās vieta. Sabiedriskā transporta pieejamība daudzdzīvokļu mājas tuvumā allaž ir bijusi vērtība, tomēr redzam, ka šobrīd pieprasījums pēc “zaļās” transporta infrastruktūras ir krietni audzis. Cilvēki arvien vairāk izvērtē gan ekonomisko, gan ekoloģisko ieguvumu, ko sniedz publiskais transports. Vēlme pēc ērtas un pārdomātas dzīvesvietas, kas ietver arī pieejamu vidi, viennozīmīgi tuvāko gadu laikā turpinās augt,” stāsta Mikus Freimanis, “Merks mājas” valdes loceklis.

Cilvēki novērtē energoefektivitātes risinājumus

Arvien vairāk cilvēku apzinās daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes nozīmību. Jautājumā par to, vai, izvēloties jaunu dzīvokli, būtu nozīmīgs fakts, ka ēkai ir piešķirta A klases energoefektivitāte, 79% aptaujas dalībnieku atbildēja, ka tas būtu svarīgi. Tāpat arī teju puse jeb 49% respondentu norādīja, ka saules paneļi un kolektori uz daudzdzīvokļu nama jumtiem tiktu uzskatīti par priekšrocību, pieņemot lēmumu par jauna dzīvokļa izvēli.

“Vēlme nodrošināt sev un ģimenei pēc iespējas praktiskāku un finansiāli izdevīgāku dzīvesvietu ir joprojām augoša tendence. Cilvēki arvien vairāk apzinās, ka dzīvokļa uzturēšanas maksas ir iespējams ievērojami samazināt, pievēršot uzmanību ēkas energoefektivitātes rādītājiem. Tieši šī iemesla dēļ paredzams, ka saules paneļu izbūve uz ēku jumtiem kļūs vēl aktuālāka, bet A klases energoefektivitātes nodrošināšana – pašsaprotama,” skaidro Mikus Freimanis.

 Vēlme pēc labiekārtotas un “zaļas” apkārtnes dzīvesvietas tuvumā

Plānojot ilgtermiņa dzīvesvietas iegādi, cilvēki arvien vairāk apzina iespējas, ko piedāvā tuvējā apkārtne. 66% aptaujas respondentu norādījuši, ka dzīvesvietas tuvumā vajadzētu būt atpūtas un izklaides iespējām, tostarp bērnu rotaļu laukumiem, piknika vietām un brīvi izmantojamai zaļajai zonai. Šo kā būtisku faktoru visvairāk norādījuši tieši iedzīvotāji vecumā no 36 līdz 45 gadiem (59%) un kuru mājsaimniecībā ir divi bērni (60%).

Šī brīža dzīves dinamika pieprasa, lai kvalitatīvas atpūtas un sporta aktivitāšu iespējas visa vecuma iedzīvotājiem būtu pieejamas, nekur tālu neejot. Nekustamo īpašu attīstītāju uzdevums ir spēt izsekot aktuālajām tendencēm un sadzirdēt iedzīvotāju vēlmes. Rotaļu laukums un fizisko aktivitāšu stūris nama pagalmā šobrīd ir tikpat pieprasīts, cik iespēja ērti novietot velosipēdus un bērnu ratiņus, tādēļ, plānojot projektus, tam pastiprināti jāpievērš uzmanība.